Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ο δικός μας Δημήτρης Χριστούλας

http://www.madata.gr/epikairotita/social/185190.html

"Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν": Δημήτρης Χριστούλας




«Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν»! Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του 77χρονου συνταξιούχου πριν βάλει το όπλο στον κρόταφό του και δώσει τέλος στη ζωή του μπροστά στα έντρομα μάτια δεκάδων περαστικών από την πλατεία Συντάγματος. 

Η Ελλάδα πάγωσε. Τα δάκρυα κύλησαν σε εκατομμύρια μάτια. Το αρχικό σοκ διαδέχτηκαν η θλίψη και η αγανάκτηση. Από χθες το πρωί η χώρα πενθεί λόγω της θυσίας του 77χρονου συνταξιούχου, ο οποίος θέλοντας με αυτόν τον τραγικό τρόπο να στείλει ένα μήνυμα για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών, αλλά και το δραματικό παρόν όλων των Ελλήνων, αυτοκτόνησε στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, την ώρα που οι Αθηναίοι περνούσαν με γρήγορα βήματα από δίπλα του για να πάνε στη δουλειά τους. 

Το πρωτόγνωρο περιστατικό, που όμοιό του δεν έχει ξανασυμβεί στα ελληνικά χρονικά, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 9.00 το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν μπροστά τη στιγμή της αυτοκτονίας, ο άτυχος ηλικιωμένος σηκώθηκε από το παγκάκι στο οποίο καθόταν, έκανε μερικά βήματα και στάθηκε μπροστά από ένα δέντρο απέναντι από τον σταθμό του μετρό Συντάγματος. Τότε έβγαλε ένα όπλο από την τσέπη του και φωνάζοντας «δεν πρέπει να αφήσουμε χρέη στα παιδιά μας» και «δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν» αυτοπυροβολήθηκε μπροστά στους εμβρόντητους περαστικούς, οι οποίοι έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της ύστατης πράξης απελπισίας και του «κατηγορώ» του 77χρονου!

Επικράτησε πανικός. Ανθρωποι που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια τους βλέποντας το άψυχο σώμα του ηλικιωμένου σωριασμένο μέσα στα αίματα λιποθυμούσαν, περαστικοί κρατούσαν το κεφάλι τους και κοιτούσαν με τον τρόμο αποτυπωμένο στα μάτια τους. Λίγο αργότερα στο σημείο έσπευσαν μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ προκειμένου να δώσουν στον άτυχο άνδρα τις πρώτες βοήθειες, όμως ήταν ήδη ααργά. Την ώρα που έβαζαν τη σορό στο ασθενοφόρο για να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Οπως έγινε αργότερα γνωστό, ο 77χρονος αυτόχειρας ήταν μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών μέχρι το 1994, χωρισμένος, πατέρας μιας κόρης και κατοικούσε στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Επίσης, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα, μιλούσε διαρκώς για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και αναρωτιόταν γιατί η νεολαία μένει αδρανής και δεν ξεσηκώνεται. 

Γροθιά στο στομάχι είναι το ιδιόχειρο σημείωμα το οποίο βρέθηκε πάνω του. Σε αυτό αναφέρεται: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτήν. Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ), δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για την διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (Πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου)». 

Οπως αποκάλυψε η κόρη του αυτόχειρα, η κυρία Ευθυμία, ο 77χρονος είχε αφήσει άλλη μία επιστολή στην ίδια, στην οποία εξηγούσε επίσης γιατί προέβη στο απονενοημένο διάβημα. Η «Espresso» επικοινώνησε μαζί της και σε δηλώσεις της μας τόνισε ότι ο πατέρας της αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, «όπως αντιμετωπίζουν όλοι». 

«Με τον θάνατό του ήθελε να περάσει ένα μήνυμα»
Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του 77χρονου συνταξιούχου στη γειτονιά του στους Αμπελόκηπους, καθώς κανείς από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν δεν μπορούσε να πιστέψει το κακό που συνέβη. Στις περιγραφές τους οι ένοικοι της πολυκατοικίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σπίτι του 77χρονου αλλά και όσοι τον ήξεραν κάνουν λόγο για έναν αξιοπρεπή, φιλήσυχο άνθρωπο, ο οποίος δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, όμως, όπως χιλιάδες συνάνθρωποί μας, είχε νιώσει και αυτός τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και μιλούσε συχνά γι’ αυτό. 

Ο Παναγιώτης Γιαννίκος, ο οποίος γνώριζε πολλά χρόνια τον άτυχο άντρα, λέει πως ο θάνατος του 77χρονου τού ήρθε σαν κεραυνός: «Ηταν πολλά χρόνια στη γειτονιά, σχεδόν είκοσι πέντε. Ηταν ένας ευγενής άνθρωπος. Εμενε μόνος του στον πρώτο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας και δεν είχε ενοχλήσει κανέναν. Τον βλέπαμε συχνά, μάλιστα η σύζυγός μου τον είδε χθες (σ.σ.: προχθές) που βγήκε από το σπίτι και δεν πρόσεξε κάτι περίεργο. Η αλήθεια είναι ότι συνήθιζε να μιλάει για τις επιπτώσεις από την κρίση, είχε μάλιστα κολλήσει και μια αφίσα στο μπαλκόνι με τη φράση “Δεν πληρώνω”».

Συγκλονισμένος, ο Γιάννης Καλαϊτζάκης, ο οποίος εργάζεται σε μεζεδοπωλείο στη γειτονιά του αυτόχειρα, περιγράφει στην «Espresso» το σοκ του, όταν έμαθε ότι ο 77χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του: «Δεν μπορούσα να το πιστέψω! Τον ήξερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είχε ένα φαρμακείο λίγο πιο πάνω, το οποίο έδωσε πριν από κάποια χρόνια. Δεν ξέρω τι προβλήματα μπορεί να αντιμετώπιζε. Πάντως το μόνιμο θέμα της συζήτησής του ήταν η πολιτική κατάσταση. Αναρωτιόταν γιατί οι νέοι δεν ξεσηκώνονται και ανήκε στο κίνημα “Δεν πληρώνω”. Προσωπικά πιστεύω ότι με τον θάνατό του ήθελε να περάσει ένα μήνυμα. Ηταν συμβολικό αυτό που έκανε, να αυτοκτονήσει στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τη Βουλή!»

Τέλος, ο Ιων Ανδρικόπουλος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης παντοπωλείου λίγα μέτρα πιο πάνω από το σπίτι του 77χρονου συνταξιούχου, λέει αγανακτισμένος: «Αυτή είναι η κατάντια μας! Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Είμαι σοκαρισμένος!»

Τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πολίτες
Σε τόπο προσκυνήματος έχει μετατραπεί από χθες το σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 77χρονος συνταξιούχος. Χιλιάδες πολίτες περνούν και αφήνουν ένα λουλούδι, ένα κερί ή ένα σημείωμα στο οποίο αποτυπώνουν με λέξεις την αγανάκτηση και τη θλίψη τους για τον θάνατο του ηλικιωμένου άντρα, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του στη μέση της πλατείας Συντάγματος. «Δεν είναι αυτοκτονία. Είναι δολοφονία», «Φτάνει πια!», «Ποιος θα είναι το επόμενο θύμα;» είναι μερικά από τα μηνύματα που θα δει κάποιος καρφιτσωμένα πάνω στο δέντρο δίπλα στο οποίο ξεψύχησε ο 77χρονος.

Χθες στη μνήμη του συνταξιούχου αυτόχειρα τελέστηκε τρισάγιο, ενώ για πολλές ώρες κόσμος συνέρρεε στο σημείο κατακλύζοντας την πλατεία. Μέχρι αργά το βράδυ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί απέναντι από τον σταθμό του μετρό, στο σημείο όπου τράβηξε τη σκανδάλη ο 77χρονος, πραγματοποιώντας διαδήλωση μνήμης, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες «αγανακτισμένοι μοτοσικλετιστές» είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκινγκ του Λυκαβηττού προχωρώντας σε μοτοπορεία μέσω της πλατείας Συντάγματος. 

Ο Δημήτρης Πτωχός, ιδιοκτήτης περιπτέρου στην πλατεία Συντάγματος, περιγράφει τις σκηνές αλλοφροσύνης: «Επικράτησε πανικός. Κόσμος που περνούσε από την πλατεία λιποθυμούσε» λέει ο κ. Πτωχός, ενώ ο Βασίλης Καρύδης, ο οποίος είναι αυτοκινητιστής, τονίζει: «Ηρθα μετά από μισή ώρα, στις 9.30 π.μ., και είδα τη σορό καλυμμένη με ένα σεντόνι. Είναι φοβερό αυτό που συνέβη. Καθημερινά μπαίνουν άνθρωποι στο ταξί οι οποίοι είναι απελπισμένοι». 

Τέλος, ο Φώτης Αλεξόπουλος σημειώνει: «Το γραφείο μου είναι στο Κολωνάκι και ήρθα γιατί έμαθα τι έγινε. Απ’ ό,τι μου είπε μια κυρία που ήταν εδώ από την αρχή, ο 77χρονος πριν αυτοκτονήσει είπε: “δεν πρέπει να αφήσουμε χρέη στα παιδιά μας” και “δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν” και τράβηξε τη σκανδάλη». Συγκεντρώσεις στη μνήμη του 77χρονου συνταξιούχου πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.    

Μουδιασμένος ο πολιτικός κόσμος
Με έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, που έμαθε το γεγονός την ώρα που ήταν προσκεκλημένος στη ΝΕΤ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, την οποία νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε».

Για «εθνική κατάθλιψη» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας συγκλονισμένος από το συμβάν. «Δεν είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος, καθώς πλέον έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών. Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση» είπε. 

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε από το βήμα της Βουλής: «Η σφαίρα στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να χτύπησε κατευθείαν τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και πρέπει όλοι να αισθανθούμε πίσω από τη σκανδάλη. Ενας αυτόχειρας δεν είναι απλώς ένας νεκρός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η αυτοκτονία αυτή είναι από μόνη της ένα τραγικό γεγονός. Το δραματικό τέλος που έδωσε στη ζωή του ο συνάνθρωπός μας αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας».

Τον αυτόχειρα και την οικογένειά του συνέδεαν δεσμοί κουμπαριάς αλλά και 30χρονης φιλίας με την ανεξάρτητη βουλευτή Σοφία Σακοράφα. Μάλιστα η κόρη του αυτόχειρα είναι μία από τις καλύτερες φίλες της βουλευτή, η οποία εκφράζει την οδύνη της για το τραγικό περιστατικό.
Η τραγική είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου
«Αυτοκτόνησε Ελληνας συνταξιούχος, αρνούμενος να ψάξει για φαγητό στα σκουπίδια!» Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να αναφερθεί στην αυτοκτονία του 77χρονου, που συγκλονίζει από χθες τη χώρα μας, το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου αστραπιαία προκαλώντας και πάλι έντονη συζήτηση για τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» με τίτλο «Τα μέτρα λιτότητας σε Ελλάδα και Ιταλία οδηγούν σε αυτοκτονίες» επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για την πρώτη αυτοκτονία που καταγράφεται στη χώρα μας εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας.

Και το αραβικό δίκτυο Al Arabiya σχολιάζει ότι η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που αύξησε την ανεργία. Ολα δε τα ξένα μέσα τονίζουν το γεγονός ότι ο αυτόχειρας επέλεξε να δώσει τέλος στη ζωή του «λίγα μέτρα μακριά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην κεντρική πλατεία της ελληνικής πρωτεύουσας». Τέλος, η γερμανική εφημερίδα «Bild» στη διαδικτυακή της έκδοση αναφέρθηκε στο περιστατικό επισημαίνοντας ότι «η οικονομική συγκυρία ωθεί όλο και περισσότερους Ελληνες στην απόγνωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου